Câteva dintre aspectele vieţii şi credinţei creştin-ortodoxe româneşti şi din toată lumea!

Bine ati venit pe blogul credinciosilor ortodocși si nu numai !!!
Vreau sa va prezint câteva dintre aspectele vieţii şi credinţei creştin-ortodoxe româneşti şi din toată lumea!

duminică, 22 februarie 2015

Cum alegem numele copiilor?

În a opta zi de la naştere, copilului i se dă nume; în a patruzecea zi, mama se duce la biserică pentru a i se face rugăciunile de curăţire şi pentru a fi îmbisericit pruncul botezat. (Sfântul Ioan Gură de Aur)
Punerea numelui nu este un lucru atât de puţin însemnat cum cred oamenii
care ţin minte numele mai bine decât cunosc miezul lucrurilor şi legăturile dintre ele. Inţelepciu-nea omului întâi-zidit a fost pusă la încercare şi vădită prin aceea că a pus nume fiecărui suflet viu. Prin punerea numelor de către patriarhi s-a arătat nu o dată darul străvederii şi prorocirii, însuşi Dumnezeu, când a binevoit să-i dea lui Avraam o binecuvântare nouă, plină de înţeles, asupra urmaşilor lui, i-a dat ca pe o chezăşie, ca pe o pecete, ca pe un semn de taină al binecuvântării aceleia, un nume nou. Sfânta Biserică, ştiind că puţini sunt în stare să pună singuri nume purtătoare de binecuvântare, a rânduit minuna-tul obicei de a pune nume de Sfinţi, care prin harul acelor Sfinţi au întotdeauna înţeles bun şi pot aduce binecuvântare. Deosebit de bine este însă pentru acel prunc căruia i se dă nume de Sfânt nu numai după obicei, ci din credinţă şi din dragoste către Sfânt. (Sfântul Filaret al Moscovei)

La noi, numele au început să fie alese nu după Dumnezeu. După Dumnezeu, iată cum trebuie făcut. Alegeţi nume din calendare: fie al Sfântului zilei în care se naşte pruncul, fie al zilei când se botează, fie al uneia dintre cele trei zile care urmează Botezului. Atunci, lucrul se va face fără socoteli omeneşti, ci cum va da Dumnezeu, pentru că zilele de naştere sunt în mâinile Domnului.
Şi petrecerile de bucurie pentru naşterea pruncului au luat-o, de asemenea, razna. Dacă poţi, schimbă şi acest lucru. împarte săracilor şi nevoiaşilor ceea ce ai cheltui pe ospăţ - şi asta fără nici un fel de calcule. Ce săraci îţi va trimite Dumnezeu, acelora să le dai. Dumnezeu vede toate... (Sfântul Teofan

Zăvorâtul)
Naşterea pruncilor trebuie întâmpinată nu numai cu simţăminte de bucurie, ci şi cu gânduri evlavioase: acela de a căuta pentru ei un viitor fericit nu doar în reuşita lumească, ci şi în unirea fiinţării lor pământeşti cu cea cerească. Copiilor nu trebuie să li se pună nume la întâmplare ori superficial, după cum place sau nu place felul cum sună numele şi aşa mai departe, ci cu gândul la binecredincioşii strămoşi, ale căror suflete au puterea de a transmite o binecuvântare lucrătoare urmaşilor, iar şi mai bine cu gândul la Sfinţi, ale căror rugăciuni şi binecuvântări sunt, fără urmă de îndoială, binefăcătoare. (Sfântul Filaret al Moscovei)
Dacă ne vine greu să alegem numele legat de ziua naşterii pruncului, haideţi să ne uităm la a opta zi de la venirea lui pe lumea lui Dumnezeu. Să ne amintim că în vechime, în vremurile vechi-testamentare, tocmai în a opta zi se punea nume pruncilor, pentru că opt este numărul care simbolizează veşnicia - şi poate că la a opta zi vom găsi numele care se va dovedi sfânt şi profetic pentru copilul nostru. Dar dacă nici a opta zi nu ne va spune nimic? Atunci să ne uităm la ziua a patruzecea, fiindcă adeseori mamele, dacă pruncul este sănătos şi viaţa lui nu e în primejdie, în ziua a patruzecea merg la biserică sau cheamă acasă preotul ca să citească asupra lor rugăciunile de curăţire şi să poată merge iarăşi la spovedanie şi împărtăşanie, ca în această zi a patruzecea Dumnezeu să-l învredniceas că pe prunc de Lumina Cerească, de Lumina Botezului, să-l numere în ceata aleşilor Săi. Dar a patruzecea zi s-ar putea, de asemenea, să nu ne spună nimic - şi atunci ce e de făcut?
Să ştiţi că Ortodoxia nu este manualul de drept sovietic. Ortodoxia este mai largă decât toate manualele şi toate paragrafele, decât toate prescripţiile juridice, şi de aceea poate că aveţi deja un nume pregătit pentru prunc. Să presupunem că s-a născut un băiat, iar dumneavoastră aveţi deja dorinţa lăuntrică de a-l închina lui Dumnezeu şi ocrotirii Făcătorului de minuni Nicolae. Oare vă va osândi Domnul dacă îi veţi da pruncului, „împotriva graficului", acest nume, care în traducere din greceşte înseamnă „biruitor de popoare"? Bineînţeles că nu! Pentru că Ortodoxia este cunoscută cu inima, şi cu inima ni s-a dat să ne apropiem de Dumnezeu - cu inima şi cu mintea, nu doar cu mintea. Aşadar copilul poate fi numit şi la inspiraţie, după simţirea inimii, dintr-o cinstire deosebită pentru un anumit bineplăcut al lui Dumnezeu.



Iata sapte reguli de care ar fi bine sa tii cont inainte sa ii pui numele copilului tau:

Regula nr. 1
Prenumele trebuie sa se potriveasca cu numele de familie. Evita cacofoniile sau repetitiile: Cosmin Minulescu – min-min sau Ion Ionescu, sau Calin Mihalca– Mihalca Calin. Trebuie sa aiba o sonoritate placuta indiferent daca pronunti mai intai numele, apoi prenumele, sau invers.

Regula nr. 2
Fara initiale stanjenitoare. Corina Andreea Costache pare un nume dragut, asta doar pana cand observi ce acronim formeaza initialele… “Nu m-am gandit deloc la monograme cand i-am pus numele fetitei mele”, spune o mama. “Acum, fiica mea are 11 ani si monograma ei este LSD…”, adauga ea.



Regula nr. 3
Alege un nume usor de pronuntat. De exemplu, Mayra e un nume frumos si exotic, de care fetita ta o sa fie mandra cand va creste, dar exista riscul sa se plictiseasca la un moment dat sa-i corecteze pe cei din jurul ei “Ma cheama Mayra cu y, nu Maria!”. La fel si Eolande (de origine celtica, inseamna “floare violeta” ) sau Makeeda (origine africana, inseamna “acea frumoasa” ) – suna bine, recunoastem, dar sunt greu de pronuntat.

Regula nr. 4
Sa nu fie un nume mult prea popular. Nu ne referim doar la nume precum Andrei, Andreea sau Maria, ci si la nume mai exotice, dar care sunt “pe val” la un moment dat. “Nu vroiam pentru copilul meu un nume din top 10 cele mai populare nume, dar am taiat de pe lista si numele Pandora, care ne placea si mie si sotului, dupa nebunia din jurul filmului “Avatar”. Cred ca mii de parinti au pus fetitelor lor numele Pandora in 2010”, povesteste o mamica.

Regula nr. 5
Tine cont si de semnificatia numelui. De exemplu, Fabian suna frumos, dar vine din latina, unde “fabianus” inseamna crescator de fasole. Sergiu e un nume destul de des intalnit, dar semnificatia sa e neclara: vine din latina, unde “servare” inseamna a salva, dar poate veni si de la “servus”=servitor.

Regula nr. 6
Nu ii trece pe certificatul de nastere un nume deja diminutivat, precum Nicusor, Lenuta, Ginuta sau Auras. Lasa-i copilului posibilitatea ca atunci cand va creste mare, sa se poata prezenta si sa semneze cu un nume intreg, serios, nu cu o porecla draguta cu care nu ar avea nicio sansa sa candideze la presedintia tarii.

Regula nr. 7
Ai in vedere si posibilele porecle. Copiii sunt foarte inventivi si n-au nicio jena in a pune porecle care mai de care mai incomode, doar pentru a se distra pe seama asocierilor: Tristan cel trist, Elena balena, Alexia Lexy sexy sau Ana banana. Sau, ce rimeaza cu Denis?…

Dar asta n-ar trebui sa te opreasca sa alegi un nume care-ti place, fiindca poreclele bazate pe asocieri amuzante cu numele nu sunt singurele optiuni: porecle mai pot fi puse si pe seama caracteristicilor fizice (Grasu’, Aragaz cu patru ochi etc.), asa ca orice nume i-ai pune copilului tau, tot nu poti elimina complet riscul ca odorul tau sa se aleaga cu o porecla deloc magulitoare.
Unele nume sunt prea banale, altele prea sofisticate, unele sunt prea traditionale, altele prea moderne. La urma urmei, regulile de mai sus au rol pur consultativ, de a atrage atentia asupra anumitor aspecte, iar parintii sunt cei care au ultimul cuvant de spus in alegerea numelui. Asa ca… mult succes in gasirea numelui ideal pentru copilul vostru!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu